Eerste redmiddel bij een beginnende brand

Brand, je moet er niet aan denken. Toch gebeurt het veel vaker dan we verwachten. Als er ergens brand uitbreekt is het zorg om zo snel mogelijk te beginnen met blussen. Veelal is een brand in het begin goed beheersbaar. Er zijn verschillende blusmiddelen voorhanden, maar allemaal met hun eigen eigenschappen en toepassingen. Zie het volgende overzicht.

Brandklassenoverzicht Fire Stop Sticks Nederland

Uiteraard is de Fire Stop Stick geen wondermiddel, maar het heeft wel een aantal voordelen.

  • De blussers zijn geschikt voor brandklasse A, B, C, F en branden bij elektriciteit tot 1000V
  • De inhoud veroorzaakt geen nevenschade en laat geen residu achter
  • De blusser en inhoud hebben geen onderhoud of controle nodig
  • Het blusmiddel is niet corrosief
  • Niet giftig. Veilig voor mens en dier
  • Geen schade aan milieu of ozonlaag
  • Compact en licht van gewicht

We begrijpen dat u vragen heeft over de Fire Stop Stick (FSS).

Op de meest gestelde vragen kunt u hieronder het antwoord vinden.

Mocht u nog meer vragen hebben dan kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier.

FSS is een draagbaar drukloos blusapparaat met opmerkelijke bluscapaciteit.

Het is niet giftig, niet corrosief en milieuvriendelijk. Het is een kleine lichtgewicht cilinder: het bovenste gedeelte is een metalen buis met de bluslading. Het onderste gedeelte is van kunststof en dient als handgreep.

Bij ontsteking produceert de krachtige bluslading een kalium aerosolstraal die ongeveer 25 seconden duurt voor het huishoudelijke model, ongeveer 50 seconden voor het professionele model en tot ongeveer 100 seconden voor het industriële model. Richt het mondstuk op de basis van de vlammen om het vuur in zijn kern te smoren.

De FSS is geschikt voor A, B, C, F en elektrische apparatuurbranden tot 1000V. Je hoeft dus nooit na te denken over wat wel en niet kan, gewoon direct blussen.

Nee, er is geen nevenschade van het blusmiddel zelf. De gassen lossen op en laten geen residu na.

De houdbaarheid van FSS blussers is volgens de fabrikant op dit moment met zekerheid 10 jaar. Maar omdat het product ongevoelig is voor veroudering is de verwachting dat dit veel langer word. De Amerikaanse importeur verkoopt de blussers voor “lifetime”, dus levenslang te gebruiken.

De FSS kan bewaard en gebruikt worden tussen -95 °C en de +160 °C. De zelfontbranding begint bij 380 °C.

Standaard fabrieksgarantie op fabricagefouten is 3 jaar vanaf aankoopdatum. Bewaar uw aankoopnota dit is het garantiebewijs.

Het apparaat staat NIET onder druk vóór activering. Wanneer geactiveerd, zet een gecontroleerde verbrandingsreactie van de vaste aerosolvormende verbinding in de FSS de vaste stof om in een aerosol bestaande uit dragergassen (voornamelijk stikstof en kleine hoeveelheden waterdamp) en ultrafijne deeltjes (kaliumverbindingen in de 2/4 micron bereik).

De verbinding van de bluslading bestaat uit een mengsel van kaliumnitraat, dicyaandiamide en een organisch bindmiddel. Het hoofdbestanddeel is kaliumnitraat: wanneer het in de verbranding wordt afgebroken, vormt het vrije radicalen van kalium (K +) die zich hechten aan zuurstof (O2) dat het vuur voedt, waardoor kaliumoxide (K2O) wordt gevormd en daardoor de verbranding wordt onderbroken.

De andere componenten van de verbinding zijn inert en niet-gevaarlijk en zij lossen op in stikstof, meestal waterdamp en bestaat slechts voor een klein deel uit koolstofdioxide (1%).

Eenmaal gepolymeriseerd, is de bluslading zeer stabiel en ontsteekt deze alleen wanneer deze een temperatuur van 380/400 ° C bereikt. Bij lagere temperaturen is de bluslading absoluut inert.

De twee componenten die nodig zijn voor de ontsteking van de FSS worden aan tegenovergestelde uiteinden van het apparaat geplaatst, waardoor onbedoelde ontsteking tijdens transport en opslag onmogelijk wordt.

De activering wordt geproduceerd door een aansteker die bestaat uit twee elementen, die zich aan tegenovergestelde uitersten van het product bevinden.

Het eerste element op kaliumbasis bevindt zich in het bovenste uiteinde van het artikel; het tweede element bevindt zich in het binnenste uiteinde van het artikel en bestaat uit een wrijfkop op de uittrekbare plug op fosforbasis (d.w.z. de eerste component, een droog rond gebied, wordt beschermd door een beschermkap en bevindt zich aan de bovenkant van het product; het tweede onderdeel, geplaatst als een dop in het handvat, is een krab-baar kopstuk – vat – gemaakt van fosfor).

Nee, er is geen zuurstofreductie of uitputting. De FSS stopt het vuur door de onderliggende chemie te verstoren, niet door de atmosfeer te veranderen. Het advies is om de blusser niet in ruimtes te gebruiken kleiner dan 3 m³ waarin zich personen of dieren bevinden.

Ja. FSS heeft geen invloed op de opwarming van de aarde en is niet ozonafbrekend

Ontladingstijd volgens de verschillende modellen is van 25 seconden tot 100 seconden.

  • De FSS-25 heeft een blusduur van minimaal 25 seconden.
  • De FSS-50 en FSS-50New heeft een blusduur van minimaal 50 seconden.
  • De FSS-100 heeft een blusduur van minimaal 100 seconden.
De chemische reactie wordt goed weergegeven door de volgende afbeeldingen:
Fase 1: vuur wordt geïnitieerd door de O, H en OH van de vlamketendragers Fase 2: de aerosol introduceert kaliumradicalen (K) in de vlamketenreactie Fase 3: K-radicalen hechten zich aan O, H en OH en verwijderen ze uit de vlamreactie zonder de omliggende zuurstof uit te putten.

Bij iedere FSS blusser wordt standaard een bevestigingsklem mee geleverd in de verpakking. Bij de FSS-100 zit deze in de verpakking onder het inlegkarton verborgen!

Bekijk één van onze producten:

Resultaat 13–13 van de 13 resultaten wordt getoond